Ohjaus: Kelsey Mann
Käsikirjoitus: Meg LeFauve & Dave Holstein
Pääosissa: Amy Poehler, Maya Hawke, Phyllis Smith, Lewis Black, Diane Lane, Kyle MacLachlan
Pituus: 97 minuuttia
USA, 2024
TUNTEISSA EI OLE PAHIKSIA TAI HYVIKSIÄ
Ensimmäinen Inside Out-elokuva voitti ilmestymisvuonnaan 2015 ansaitusti parhaan animaation ja alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnot. Tänä vuonna jatko-osa taas onnistui rikkomaan Yhdysvalloissa avausviikonloppunaan ennätyksiä. Inside Out 2 onkin jo nyt Pixarin kaikkien aikojen menestynein elokuva. Ehkä yksi suosion syistä on se, että kumpikaan Inside Out-elokuva ei ole selkeästi suunnattu vain lapsille tai edes nuorille, vaan aikuinen katsoja saa animaatiosta jopa enemmän irti ymmärtäessään kerronnan eri tasoja ja rivien välejä. Elämänkokemuksestakaan ei liene haittaa tunteista kertovan animaation katsomisessa.
Inside Outista tutusta Rileystä on tullut kakkososassa teini-ikäinen, kuten ykkösosan lopussa jo vihjailtiin. Yhtäkkiä tytön pään sisällä kaikki on kaaosta ja puberteettihälytin pärisee. Koko pään sekoittava Rempparyhmä muuttaa tutun Tunneryhmän työpaikan. Kontrollipaneelikin oikkuilee: kun joku tunne vain hipaiseekin nappulaa, Riley reagoi yliampuvasti mihin tahansa tilanteeseen. Vanhat tutut tunteet: Ilo, Suru, Viha, Inho ja Pelko työnnetään purkkiin eli tukahdutetaan ja tilalle marssivat uudet tyypit: Ahdistus, Kateus, Nolous ja Ennui, joka suomeksi on jotain tylsyyden, kyllästymisen, ylenkatseen ja apatian yhdistelmää, eli nuorten EVVK- tunnetta. Paikalla piipahtaa myös välillä höpsähtänyt Nostalgia-mummo, mutta hänet työnnetään vielä äkkiä pois, häntähän tarvitaan lähinnä lastenohjelmien tunnareiden muistelussa, jos silloinkaan. Ahdistus alkaa johtaa koko joukkoa, hänellä on selvä visio, miten Rileytä pystytään auttamaan uusissa haasteissa.
Toisena tarinana rinnalla kulkee Rileyn matka jääkiekkoleirille. Hän on sekä innoissaan että kauhuissaan. Nyt olisi aika tehdä valmentajaan vaikutus ja saada uusia kavereita mahdollisesta uudesta joukkueesta, jossa muut ovat vanhempia ja siistimpiä tyttöjä. Asiaa mutkistaa sekä alkanut murrosikä että matkalla saatu tieto, että vanhat kaverit eivät tulekaan samaan kouluun, vaan hänen on pärjättävä koulussa ja pelaamisessa jatkossa ilman heitä. Ahdistus alkaa tehdä tepposia Rileyn päässä. Hän alkaa nähdä pahimpia mahdollisia skenaarioita, mikä voisi mennä pieleen ja päättää alkaa pelata varman päälle. Vanhat kaverit on hylättävä, uuteen joukkueeseen on päästävä, hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitten kyynärpäätaktiikalla ja valmentajan huoneeseen yöllä murtautumalla. Lopulta Ahdistus saa Rileyn pään aivan sekaisin ja käymään ylikierroksilla. Sillä aikaa muut Tunteet ovat vapautumassa vankilastaan ja matkalla kohti Rileyn tunnekeskusta. Mutta ehtivätkö he ajoissa perille?
Vaikka käsikirjoitus Inside Outi 2:ssa eteneekin tuttua latua, yhdistäen Rileyn pään sisäistä ja ulkoista maailmaa lomittain, tarina ei ole menettänyt kiehtovuuttaan. Tunteet jylläävät yhtä jännittävinä ja katsojassa… noh…tunteita herättävinä. Uudet Tunteet on rakennettu taiten. Ahdistus on oranssi pörröpää, joka ei ole sen enempää pahis, kuin muutkaan tunteet, vaikka päättääkin valloittaa Rileyn pään. Hänellähän on vain halu muuttaa asioita ja auttaa Rileyta parhaansa mukaan. Nolous on sympaattinen kömpelö hahmo, joka aina nolossa tilanteessa piiloutuu vetämällä hupparinsa hupun naruilla suppuun, Kateus on vihreä pieni vikisijä ja Ennui se kaikkien tuntema veltto teini, jonka mielestä joku Ilo on todella old school. Katsojan tekisi aluksi mieli tuomita kaiken valloittava Ahdistus, mutta lopulta sekin saa synninpäästön, kunhan antaa muidenkin Tunteiden, myös vanhojen tuttujen, päästä operoimaan Rileyn pään sisällä. Sillä aikaan Ahdistus voi lepuuttaa hermojaan, vaikka lepotuolissa tai meditoimalla.
Lempeä katsomiskokemus kaiken kaikkiaan, näin voisi Inside Out 2, Mielen sopukoissa-elokuvasta sanoa. Tunteilla on kaikilla paikkansa ja aikansa, kunhan mikään tunne ei pääse liian hallitsevaan asemaan, liian pitkäksi aikaa- tämä kai kiteyttää elokuvan sanoman. Seuraavaksi sitten odottelemaan mielenkiinnolla Rileyn aikuistumista ja uusien tunteiden esiinmarssia ja niiden kanssakäymistä muiden tunteiden kanssa!
Mari Lindqvist