Miten me voimme omalta osaltamme tehdä maailmasta paremman paikan? Tätä kysyy Turun filharmoninen orkesteri itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Mahatma Gandhin kuuluisan lauseen ”You must be the change you wish to see in the world” alle on kerätty kuuden konsertin ja luennon sarja, jossa tarkastellaan teemoja kuten sananvapaus, rauha, moniarvoisuus ja pyhyys. Sarjassa kuullaan suuria orkesteriteoksia, joita on käytetty yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Turun filharmonisen orkesterin kevätkaudella kuullaan vaikuttavien Change-konserttien lisäksi muun muassa jazzia, monipuolisia kamarimusiikkikonsertteja ja konsertteja lapsille. Liput tulevat myyntiin Lippupisteen myyntipisteissä torstaina 10.11.
”Suru on niin suurta että kyyneleitä ei enää ole jäljellä”
Turun konserttitalolla kuullaan kevään aikana merkittäviä orkesteriteoksia. Kauden avaa tammikuussa Beethovenin 9. sinfonia, jonka finaalin pääteema on yksi maailman tunnetuimmista melodioista. Sillä on protestoitu diktatuureja, ylistetty demokratiaa, muistettu katastrofien uhreja ja juhlittu olympialaisia. Teoksen johtaa kevätkauden avajaiskonsertissa ylikapellimestari Leif Segerstam.
Segerstamin johdolla kuullaan myös Šostakovitšin Leningrad-sinfonia huhtikuussa. Teoksesta on tullut sodan sorron ja kauhun monumentti ja natsismin- ja militarisminvastaisuuden symboli. Säveltäjän kerrotaan kuvanneen ensimmäisen osan rauhallista jaksoa seuraavasti: ”Ehkä kyse on äidin kyynelistä, tai peräti siitä tunteesta kun suru on niin suurta että kyyneleitä ei enää ole jäljellä.”
Kevätkauden kolmas Change-konsertti on nimeltään Keväthuuto. Toukokuun konsertin teemana on moniarvoisuus ja uudistuminen. Christian Vásquezin johtamana kuullaan Aaron Coplandin Appalakkien kevät, Alexander Arutjunjanin trumpettikonsertto sekä Igor Stravinskyn Kevätuhri.
Change-sarjaan kuuluvat lisäksi Turun musiikkijuhlien tuottama Parsifal elokuussa sekä syksyllä kuulavat konsertit Surullinen laulu ja Juhlakonsertti: Reformaatio!. Irtoliput syksyn konsertteihin tulevat myyntiin huhtikuussa.
Change-konsertteihin liittyy maksuton luento. Luennot järjestetään Turun pääkirjaston Tietotorilla konserttiviikon tiistaina. Kaikki luennot ja konsertit lähetetään myös suorina nettilähetyksinä ja ne ovat katsottavissa Turun filharmonisen orkesterin verkkosivuilla myös myöhemmin. Leif Segerstamin johtamat konsertit ovat lisäksi LiveTweet-konsertteja, joihin voi ostaa paikan Twitter-katsomosta ja jakaa konserttikokemuksen suoraan sosiaalisessa mediassa.
Ainutlaatuinen ooppera juhlistaa itsenäisyyden juhlavuotta
Turun filharmonisen orkesterin kevätkauden suurprojekti on oopperan Die Kalewainen in Pochjola maailman kantaesitys. 120 vuotta unohduksissa ollut teos esitetään kuusi kertaa Logomossa. Oopperan on säveltänyt Karl Müller-Berghaus, joka toimi Turun Soitannollisen Seuran orkesterin ylikapellimestarina 1886–95. Ooppera on Turun musiikkijuhlien ja Turun filharmonisen orkesterin yhteistuotanto ja osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kalevala-aiheisen oopperan ohjaa Tiina Puumalainen ja lavastaa Teppo Järvinen. Pukusuunnittelusta vastaa Pirjo Liiri-Majava. Leif Segerstam johtaa näytökset viimeistä lukuun ottamatta, jolloin kapellimestarina toimii Ruut Kiiski. Rooleissa nähdään Tommi Hakala, Kaisa Ranta, Johanna Rusanen-Kartano, Christian Juslin, Anna Danik ja Petri Lindroos.
Kiinnostavia nimiä kansainvälisiltä lavoilta
Turussa kuullaan keväällä 2017 useita kansainvälisesti kysyttyjä artisteja. Viimeinen muisto -konsertin tammikuussa johtaa ruotsalainen, erinomaisia arvosteluja saanut Daniel Blendulf, joka tekee nyt Turun-debyyttinsä. Helmikuisen Boheemielämää-konsertin solisteina esiintyvät nuoret Jonathan Roozeman ja Fumiaki Miura, jotka ovat herättäneet laajaa kiinnostusta eri puolilla maailmaa.
Huhtikuussa Turussa nähdään pitkästä aikaa Suomen eturivin kapellimestareihin kuuluva Osmo Vänskä. Ansioitunut kapellimestari johtaa Konserttitalolla Stravinskya, Weillia ja Mozartia soittaen lisäksi itse klarinettia. Konsertin viulusolistina esiintyy Minnesotan orkesterin konserttimestari Erin Keefe.
Turun filharmonisen orkesterin uudeksi päävierailijaksi nimitetty Julian Rachlin johtaa toukokuussa Mozart-ohjelman. Linnunlaulua-konsertin pianosolistina esiintyy taiteilijanimellä Zee Zee kansainvälisiä yleisöjä valloittanut Zhang Zuo.
Omia solisteja ja vahvaa kotimaista osaamista
Turun konserttitalon uusi harppu vihitään käyttöön tammikuussa Rautavaaran ja Mozartin sävelin konsertissa Taivaallista. Solistina esiintyy orkesterin oma harpisti Päivi Severeide. Orkesterin omista riveistä tulee myös kalifornialaissyntyinen alttoviulisti Jasmine Beams, joka esittää Miklós Rózsan alttoviulukonserton konsertissa Vivaviola! maaliskuussa.
Kansainvälisesti menestyneet taiteilijat Ari Rasilainen ja Juhani Lagerspetz esiintyvät konsertissa Vuoksi ja luode maaliskuussa. Lagerspetz on pianosolistina Rahmaninovin tunnetussa 2. pianokonsertossa. Nuorempaa sukupolvea edustava Jutta Seppinen vuorostaan johtaa Pääsiäiskonsertin, jonka Beethoven-ohjelman solisteina kuullaan kotimaisia kykyjä. Beethoven on ohjelmassa myös Leif Segerstamin johtamassa Katedraali soi -konsertissa helmikuussa. Kauden päättävässä Nuorten solistien konsertissa lavalle nousevat Turun AMK:n Taideakatemian lahjakkaat opiskelijat.
Kattava kamarimusiikkisarja
Turun filharmonisen orkesterin muusikoista koostuvat pienyhtyeet esiintyvät viidessä eri kamarimusiikkikonsertissa kevätkaudella 2017. Wäinö Aaltosen museon konserteissa tammikuussa ja maaliskuussa kuullaan kotimaisten ja ennen kaikkea turkulaisten säveltäjien teoksia. Tuomiokirkon kamarimusiikkikonsertissa perehdytään uskonpuhdistuksen ja musiikin suhteeseen, ja Turun linnan konserteissa maaliskuussa nautitaan perinteisemmästä kamarimusiikista.
Jukka Perkon taiteilijajuhla
Vapun tienoilla Turun konserttitalolla kuullaan kaksi Jukka Perko Goes Dizzy! -konserttia. 30-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Perko on ainoana suomalaisena muusikkona esiintynyt legendaarisen Dizzy Gillespien orkesterissa, ja Turun konserteissa kuullaankin nyt Dizzyn kappaleita uusina sovituksina Dizzy Tribute -konsertissa. Kevyemmän vappukonsertin solistina taas esiintyy Aili Ikonen.
Lastenkonsertteja suomeksi ja ruotsiksi
Lasten musiikkijuhlia vietetään maaliskuun lopussa. Turun filharmonisen orkesterin vieraaksi tulee lastenorkesteri Ammuu!, ja yhdessä orkesterit esittävät suosituimpia lauluja ja leikkejä Ammuun! levyiltä. Lapsille on myös oma musiikkisalonki huhtikuussa, jolloin Turun linnassa kuullaan otteita tunnetuista klassisista teoksista. Konsertin kertojana toimivat käsinukkehahmot, jotka puhuvat ensimmäisessä konsertissa suomea ja toisessa ruotsia.